Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život je srozumitelnější, když není na koho svalit vinu

Toulal jsem se už několikátou hodinu podzimním lesem a pomalu se začínal dívat po místě, kde rozdělám oheň a opeču si své karcinogenní špekáčky, když v tom jsem narazil na kamennou zídku náležící ke zřícenině gotického hradu.

           Jen tak z hecu jsem zatahal za zvon u hlavní brány, k mému překvapení však z okna vykoukla zarostlá, chlupatá hlava: „Jdete na prohlídku hradu?“ zahulákal na mě, jak jsem se později dověděl, místní kastelán.

           Označení „hrad“ bylo sice maximálním eufemismem, nicméně prohlídku jsem absolvoval. Pak jsem kastelána požádal, zda si můžu někde udělat oheň. Svolil a k tomu jako pohoštění přinesl láhev vína. Já jsem ho na oplátku obdaroval párem špekáčků. Dali jsme se do řeči, z níž vyplynulo, že celoročně žije ve věži, která je na hradě jediným obyvatelným místem. Topí dřevem, které si přes den nasbírá v lese, vodu si nosí z nedaleké studánky. Nemá elektřinu, svítí pouze svíčkami a celé večery si čte v knihách.

           Při nalévání vína do číší se mu notně třepaly ruce, bylo zřejmé, že samota kromě toho že léčí, s sebou nese i své stinné stránky. Jeho pohyby zdaleka nepřipomínaly ladnost hradního pána, spíše se do nich promítala motorika notorika. Nabídl jsem se, že mu budu dělat zbrojnoše, ale zdvořile mě odmítl. Dotace ministerstva kultury prý s touto pracovní pozicí nepočítají. A stejné je to i s hradním strašidlem. Maximálně prý na dohodu o provedení práce, ale muselo by se to vykázat jako stavební úpravy. Na rozloučenou mi poradil, že si mám najít vlastní zříceninu, ale většina už jich prý je obsazených…

           Po cestě dolů do civilizace jsem se přistihl, že mu trochu závidím. Dej, Bože, každému takový život! Proč jsem se vlastně nestal kastelánem opuštěného hradu? Kdysi jsem chtěl být topičem na horské chatě, ale to se s tímhle vůbec nedá srovnat. Proč člověk celý život dělá něco, co nechce?

           Při stěhování se někdy objeví věci, které už dávno vypadly z paměti. Nedávno jsem doma ve sklepní krabici s prehistorickými relikviemi našel svoji maturitní stužku. Je na ní stříbrným písmem vyraženo: „Osude, mám z tebe strach!“ Nevzpomínám si už přesně, čeho jsme se tenkrát jako osmnáctiletí vlastně báli. Možná jsme správně vytušili, že kompetence nabyté studiem nás do života příliš nepřipravily. Čtyři roky jsme jako budoucí elektromechanici místo pájení plošných spojů hráli pod lavicí šachy. Taky nás víc než zvuk krokového motoru zajímalo, jak znějí noví U2. Po maturitě jsme si sedli k baru a čekali, až osud dorazí. Jenže on nešel - a tak jsme improvizovali. Z nesmrtelných bohémů zbyli tátové zvracející ráno před mateřskou školkou. Nedobytné královny krásy se proměnily v zatrpklé ekofeministky uvězněné v růžové zahradě. Jakoby se bez našeho přičinění všechno někam posunulo. Ale může za to ten osud z maturitní stužky?

           Jednou jsem sjížděl divokou řeku, která se před mnou náhle rozdvojovala. Ve vteřině jsem se musel rozhodnout, kam loďku pošlu. Nemohl jsem tušit, zda volím klidné rameno, nebo smrt ve vodopádu. Věděl jsem však bezpečně, že já svým pádlem jsem určil loďce směr - že já jsem za všechno zodpovědný. Tehdy jsem pochopil, že figurkami po šachovnici tahám já. Život je hned srozumitelnější, když není na koho svalit vinu.

              A tak každý den cestou do práce na chvíli namířím svůj zrak do zalesněných kopců, v nichž je skryta zřícenina hradu. Vzpomenu si na starého kastelána, který na nádvoří svlečen do půl těla právě štípe dříví nebo se myje v lesní studánce. Myslím na to, že se mi snad někdy podaří najít neobsazenou zříceninu a stanu se poustevníkem, tak jako on. Jenže zároveň vím, že to nikdy neudělám. Pro člověka není nic těžšího než muset se sám rozhodnout.

Autor: Jiří Klabal | úterý 8.11.2016 19:00 | karma článku: 22,28 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,06 | Přečteno: 270x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,06
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz