Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Souhrn voleb: Na 12 přijatých uprchlíků 22 okamurovců v parlamentu

           V českých parlamentních volbách zvítězil strach z uprchlíků, kteří tady nejsou, a nenávist k Evropské unii, z níž nejvíce dotačních prostředků čerpá právě lídr a majitel vítězné politické strany.

           Za situace, kdy stále reálně hrozí znovuzvolení Miloše Zemana českým prezidentem, se zde rýsuje živná půda pro oligarchický mocenský monopol. Je však možné, že po tomto způsobu vlády lidé touží?

           Demokratické je plně respektovat výsledek svobodných voleb, ať jsme, či nejsme spokojeni. Liberální demokracie je ten nejlepší ze všech špatných způsobů vlády, říkal Winston Churchill. Okolnosti, za jakých hnutí ANO suverénně ovládlo letošní volby, však nutí k zamyšlení a hlubší analýze stavu společnosti. O Babišově vítězství před volbami zřejmě nikdo soudný nepochyboval, po kauzách posledních měsíců, které by všude na Západě učinily politika nevolitelným, se však dala očekávat ztráta jistého počtu mandátů, nesoucí s sebou problémy s následným sestavením vlády. Stal se však pravý opak. Nejvíce preferenčních hlasů od českých voličů dostal člověk, který využívá finanční správu k likvidaci konkurentů v podnikání, který pomocí svých médií deformuje veřejné mínění a který je v neposlední řadě aktuálně trestně stíhán za zpronevěru veřejných financí.

           Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Co to však vypovídá o společnosti jako takové? Podle průzkumů společnosti Median má hnutí ANO až 35% podporu u voličů nad 65 let. Dáme-li to do kontextu s volebním propadem KSČM, je zřejmé, že významná část komunistických voličů přešla k hnutí ANO. Jak symbolické… a nijak překvapivé.

           Ryzí český vlastenec, imigrantobijec a pravicový extremista Tomio Okamura, který by nejraději topil lidi ve Středozemním moři a přímou demokracií nechal vládnout všechny negramotné spoluobčany, je zahraničním tiskem označován za bezvýznamného populistu. Přesto ho kampaň postavená výhradně na nenávisti k cizincům, euroskepticismu a umělém vyvolávání strachu vystřelila do poslanecké sněmovny a jeho partaj se stala čtvrtou nejsilnější stranou u nás. Hnutí ANO však ústy předsedy Andreje Babiše (naštěstí) spolupráci s komunisty a SPD vyloučilo.

           Prezident Miloš Zeman před čtyřmi lety v Lánech hned večer po parlamentních volbách inicioval puč na sesazení předsedy vítězné ČSSD Bohuslava Sobotky. Tentokrát hned začerstva ubezpečil veřejnost, že sestavením vlády pověří výhradně Andreje Babiše. Snad aby nenechal nikoho na pochybách, která cesta je ta správná. Poněkolikáté za své funkční období ukazuje národu podle hesla: Stát jsem já! - že trestně právní záležitosti, stejně jako ústavní zvyklosti respektovat odmítá.

           Výsledky českých parlamentních voleb mne zastihly v Rakousku, jen pár kilometrů před hranicemi naši republiky… přibrzdil jsem na pár chvil. I tam se šlo minulý týden k hlasovacím urnám. Ve volbách s 31,5% hlasů zvítězila Rakouská lidová strana, vedená jedenatřicetiletým Sebastianem Kurzem. Mám přátele mezi Turky, Armény, Kosovskými Albánci - žádný po mně zatím nevystřelil. A od Břeclavi po Kroměříž ani stopa po uprchlíkovi. Jen pár kilometrů a jak propastný rozdíl ve vnímání světa. Ale pryč od politiky.

           Právě proběhlé parlamentní volby jsou čistým odrazem současné české společnosti, která je ochotna slepě přijímat iluzi strachu z neznámého, neexistujícího nebezpečí. Společnost, jež je loajální k činům a skutkům Andreje Babiše, kterého si dokonce staví na piedestal jako svého spasitele, není možné nazývat vyspělou a zdravou demokracií. Necháváme se koupit, míra etické a mravní tolerance zla klesla na minimální úroveň. Komunista Grebeníček, jehož otec za minulého režimu mučil politické vězně, dostal v Jihomoravském kraji 3783 preferenčních hlasů. Andrej Babiš, který v minulosti spolupracoval s StB a který prokazatelně několikrát veřejně lhal, bude s největší pravděpodobností novým premiérem země. A 30% národa mu bude ve stoje tleskat a vyvolávat mu slávu. Tak si skutečně představujeme elity národa?       

           Ale na závěr přeci jen jedno pozitivum. Na těch 12 přijatých uprchlíků teď máme 22 okamurovců v parlamentu. Pevně věřím, že by nás mohli před tou invazí ubránit…

Autor: Jiří Klabal | úterý 31.10.2017 14:45 | karma článku: 19,03 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 271x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz