Prezidentská volba jako sociologická studie společnosti

30. 01. 2018 17:00:00
Svůj komentář k právě skončeným prezidentským volbám začínám příběhem z dopisu čtenářky, učitelky základní školy.

„V rámci komunikační a slohové výchovy jsem se s žáky bavila o způsobech získávání relevantních informací o prezidentských kandidátech. A jedna osmačka uprostřed hodiny nahlas povídá: Kunda sem, kunda tam! Za normálních okolností bych ji za to měla pokárat a napsat jí poznámku - jenomže - ona citovala výrok prezidenta. Klesli jsme skutečně tak hluboko?“ ptá se na konci svého dopisu.

Konfrontoval jsem s tímto pedagogickým dilematem lidi v svém okolí a dostal očekávanou odpověď: „Je to přesný překlad názvu hudební kapely, takže pan prezident nejenže nebyl vulgární, ale navíc ukázal, jak dobře ovládá cizí jazyk!“ Na moji druhou otázku, cože Miloš Zeman překládal, když v přímém přenosu Českého rozhlasu prohlásil, že „vláda zkurvila služební zákon“, mi bylo sděleno, že se pan prezident jako jediný nebojí říkat naplno svůj názor.

Tak nějak podobně vypadá veškerá diskuze s voliči Miloše Zemana, jehož každé ohýbání pravdy, každičký přešlap v očích voličů ještě posiluje. Dovedu si živě představit, že kdyby prezident v opilosti poblil korunovační klenoty, byla by jistojistě na vině americká ambasáda nebo zaujatá a zkorumpovaná Česká televize. Doba postfaktická je u nás v současnosti dotažena ad absurdum.

Mluví se o rozdělené společnosti. Jen samotný výčet podporovatelů obou kandidátů je více než výmluvný. Za Zemanem stáli převážně jím vyznamenaní umělci jako Zdeněk Troška, František Ringo Čech, Daniel Hůlka nebo normalizační zpěvák Michal David. Pro porovnání, osobnosti, které v této republice mají ještě jakýsi morální kredit, jednomyslně podpořily Jiřího Drahoše. Jen tak namátkou: Zdeněk Svěrák, Ivan Trojan, Petr Pithart, Boleslav Polívka, Tomáš Halík, Karel Schwarzenberg, Jiří Bartoška nebo Marie Rottrová.

Vítěze voleb nakonec určili voliči demokratického hnutí ANO, o nichž je známo, že za koblihu zvolí na povel třeba lucifera. Miloš Zeman zvítězil na periferii, pouze v Praze a ve světě dominoval Jiří Drahoš. Tyto volby - stejně jako ty podzimní - však nebyly o názorech, faktech ani skutcích. Ukázaly však mnohé o společnosti jako takové. Bylo by pokrytecké nalhávat si, že celé prezidentské působení Miloše Zemana, stejně jako kampaň, kterou údajně nevedl, cílí na něco jiného než na nejnižší pudy neúspěšného, zatrpklého českého člověka, který nedokáže (častěji ani nechce) pracovat s informacemi a fanaticky ignoruje nabízená fakta. Živoucím důkazem jsou primitivní inzeráty, kterými v posledních týdnech zahltila veřejný prostor Zemanova nekampaň: „Stop imigrantům a Drahošovi!“ nebo „Lepší Zeman na Hradě, než imigrant v zahradě!“ Už druhé české volby v řadě tak rozhodli migranti, kteří tu nejsou.

Ano, tohle je dno.

Proč však současný český člověk už z principu a trucu volí v rozporu s názorem intelektuálních elit národa? Slova jako umělec, podnikatel, inženýr nebo intelektuál jsou u nás totiž stále ještě sprostá slova. Stejně tak v mnohých přetrvává ten čtyřicet let hlásaný strach ze Západu. Je těžké popřít vše, čemu člověk celý život slepě věřil, a přiznat, že žil ve lži. Totalita je pořád ukryta někde hluboko v nás. Mojžíš vyvedl svůj lid na 40 let do pouště, aby vymřeli všichni, kdo si pamatovali egyptské otroctví. A nás ta svoboda po 28 letech pálí, raději bychom chtěli do bezpečného područí východních mocností. Jenže za jakou cenu?

Zlo se dostává k moci v krizových dobách. Hospodářský kolaps Výmarské republiky stvořil nacistické Německo. Poválečný chaos zničené Evropy dopomohl k expanzi komunismu. Máme však my právo v době míru a v dějinách nebývalé ekonomické stability upřednostňovat agresivní diktátorský Východ před sebevraždu páchajícím Západem? Volíme toleranci zla před nepohodlným dobrem.

Máme, co si zasloužíme. My jsme Zeman. Hrubí, arogantní a zbabělí.

Autor: Jiří Klabal | úterý 30.1.2018 17:00 | karma článku: 35.91 | přečteno: 3060x

Další články blogera

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma článku: 17.52 | Přečteno: 306 | Diskuse

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma článku: 12.93 | Přečteno: 367 | Diskuse

Jiří Klabal

Grand Canyon

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma článku: 12.13 | Přečteno: 325 | Diskuse

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma článku: 5.53 | Přečteno: 221 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 77 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 157 |
Počet článků 93 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 969

"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...